Obsługa kelnerska – co zrobić, by była ona na wysokim poziomie?

Obsługa kelnerska – co zrobić, by była ona na wysokim poziomie?
Bycie kelnerem to w dzisiejszych czasach ciężki kawałek chleba. Trzeba być zawsze uśmiechniętym, miłym, pomocnym, spokojnym i opanowanym. A przecież kelner to też człowiek, który ma swoje problemy, nadzieje czy burzę hormonów. I jak tu sprawić, żeby obsługa kelnerska była zawsze na najwyższym poziomie?

Zawód, który wymaga opanowania

Z perspektywy kelnera, trudno jest czasem okiełznać emocje, gdy szef jest chamem, w domu rozwód wisi w powietrzu, a odwiedzający goście dzisiaj są wyjątkowo roszczeniowi. Cóż, każdy może mieć gorszy dzień, który można nazwać „bez kija nie podchodzić” albo „morduję samym wzrokiem”. Kelnerzy maja o tyle trudną sytuację, że ich zawód wymaga opanowania i spychania swoich problemów na dalszy plan. Szczególnie, gdy jest pełna sala gości, a on musi się skupić na noszeniu tac. Do tego dochodzi jeszcze zmęczenie fizyczne, bowiem kelner dziennie pokonuje kilka kilometrów, tylko chodząc po sali. Zatem decydując się na zostanie kelnerem musimy mieć na uwadze, że nikt nie będzie się liczył z naszymi problemami czy uczuciami. Naszym zadaniem jest doniesienie zamówienia oraz przyjmowanie wszelkich uwag ze stoickim spokojem. Nawet tych kuriozalnych i zwyczajnie wyssanych z palca. Więc albo będziemy ponad to, albo długotrwały stres spowoduje, że sami odejdziemy z pracy.

A jak obsługa kelnerska wygląda z perspektywy gościa?

Kelner ma być przede wszystkim miły, najlepiej zawsze uśmiechnięty, a przede wszystkim wszechwiedzący. Ma znać ilość kalorii w każdym daniu, indeks glikemiczny, sposób przyrządzania oraz czy kucharz ma aktualną książeczkę sanepidu. Obsługa kelnerska naszego stolika ma być jednym zajęciem, które powinno stanowić zaszczyt. I nie ważne, że goście są bezczelni, zwyczajnie chamscy czy po prostu upici. Gość każe, kelner musi. No właśnie, musi? Kelnerzy mają na pewno sposoby na takich kłopotliwych gości, o których lepiej nie wiedzieć. Bo na pewno wiążą się z dodawaniem różnych organicznych dodatków do jedzenia. Dlatego bądźmy mili dla siebie i szanujmy pracę innych ludzi. A wtedy i obsługa kelnerska będzie na najwyższym poziomie.

PODOBNE WPISY
—————————-

http://apostrof.waw.pl/plac-zabaw-zakonczyc-wojne-o-zabawki-piaskownicy
http://whiteroom-fashion.pl/oprogramowanie-dla-hoteli-automatyzacja-procesow-wzrost-satysfakcji-gosci
http://energooptimum.com.pl/wybrac-dobry-systemy-rezerwacyjne-dla-hotelu
http://regionelazio.org/systemy-przywolawcze-pomoga-ci-podniesc-jakosc-uslug

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s